06-24739350 info@equi-qi.nl

Guasha

Guasha is een van de schraaptechnieken afkomstig uit Zuidoost-Azië. Deze schraaptechniek is al ruim 2000 jaar oud. Guasha is een samenstelling van twee woorden:

Gua = er uit halen
Sha = zandkorrels
Guasha = het los maken van afvalstoffen of toxines

Tijdens een Guasha behandeling wordt er over de huid geschraapt met een steen. Door het schrapen met die steen worden afvalstoffen uit het lichaam verwijderd en het zorgt er daarnaast voor dat er een betere doorstroming van Qi en bloed is.
Guasha kan bij vele klachten/ziekten worden toegepast. Zowel preventief en als een middel om daadwerkelijk een klacht te verhelpen of een ziekte te verlichten.

Guasha voor paarden

Net als bij ons mensen is bij paarden een goede gezondheid en mentale balans van groot belang voor goede prestaties en het welzijn van het paard. Juiste training, voeding, en weidegang zijn hierbij van belang, maar ook Guasha kan een grote bijdrage leveren aan het welzijn van een paard. Paarden kunnen niet net als wij aangeven dat ze ergens last van hebben, probleem gedrag dat paarden laten zien tijdens het rijden is vaak terug te voeren op gezondheidsklachten. Guasha helpt om het hele paard zowel fysiek als mentaal in een betere conditie te krijgen en te houden. Daarnaast zorgt het voor een betere balans van het paard. Ook ondersteunt Guasha bij herstel na blessures en zorgt Guasha voor spieropbouw en meer bewegingsvrijheid.

Het doel van de Guasha behandeling is het losmaken van afvalstoffen en gifstoffen op celniveau, zodat deze vervolgens via de bloedbaan en het lymfestelsel afgevoerd kunnen worden. Hierdoor komt er meer zuurstof in de cellen en functioneert het lichaam van het paard beter en verdwijnen klachten en ziektebeelden geheel of gedeeltelijk. Meestal heeft een eerste behandeling al een positief effect en ziet men duidelijk verschil in beweging en gedrag. Soms kan één behandeling voldoende zijn, maar meestal zijn zes of zeven behandelingen met een tussentijd van 1 tot 2 weken effectiever. Bij chronische klachten zijn meer behandelingen aan te raden.

Naast het losmaken van toxines (afvalstoffen en gifstoffen) heeft een Guasha behandeling nog meer positieve effecten. Namelijk:

 • stimuleren van het immuunsysteem
 • opheffen van lokale blokkades
 • stimuleren van de bloedsomloop van het hele lichaam
 • pijnbestrijding
 • ondersteunende de werking van de organen
 • stress verminderend en ontspannend
 • opheffen van emotionele blokkades

Een groot voordeel van Guasha is dat dat het totale paard behandeld wordt en niet het symptoom. Hierdoor kan het lichaam terug naar een algehele balans. Zodra een paard in balans is ziet met vaak dat dit ook een positief effect heeft op de verstandhouding met de mens.

Guasha voor mensen

De lijst van klachten/ziekten die met Guasha behandeld kunnen worden is te lang om hier beschreven te worden maar bestaat o.a. uit:

 • alle pijnsymptonen
 • nek- en schouderklachten
 • hoofdpijnen en migraine
 • rugklachten
 • RSI
 • stress, burn-out
 • reumatische klachten
 • astma
 • verteringsstoornissen
 • stofwisselingsstoornissen
 • hoge bloeddruk
 • chronische vermoeidheid

Bij de behandeling wordt een speciale guasha-olie op de huid gebracht. Op de plaats waarde olie is aangebracht begint de therapeut dan met een speciale schraper te “schrapen”. De schraper is meestal vervaardigd uit jade of hoorn. De huid wordt hierdoor rood en op de plaatsen waar blokkades (afvalstoffen/toxines) zijn, verschijnen “bloeduitstortingen” (Sha) in de huid (niet op de huid) variërend van diep rood tot paars. Aan de kleur van de Sha kan men zien of het een recente- of een chronische stagnering is. Hoe donkerder de vlek, hoe chronischer. De kleur kan variëren van licht rood tot donkerrood, maar ook blauw, paars en zelfs zwart. Bij een normale conditie verdwijnen de rode delen volledig binnen 3 tot 7 dagen.

Guasha voor ruiter en paard

Er wordt vaak gesproken over dat paarden spiegelen. Vaak gaat het dan over met mentale stuk. Paarden spiegelen echter ook op het fysieke vlak. Als jij als ruiter blokkades hebt en je gaat op je paard rijden heeft dit ook gevolgen voor het paard. Als de blokkade heftig is en de ruiter beperkt wordt in zijn of haar beweging, wordt ook het paard beperkt in zijn of haar beweging, wat bij het paard weer kan zorgen voor blokkades in het lijf.

Daarom is het aan te raden om ook als ruiter eens een guasha behandeling te ondergaan. Zo werken zowel ruiter als paard naar een fijne samenwerking in balans zonder elkaar te hinderen.

Hoe kunnen acupressuur en Guasha elkaar versterken?

Gedurende de dag komen er verschillende soorten input in ons lichaam en dat van een paard. Onder input verstaan we alles wat het lichaam binnen komt zoals voeding, medicijnen, stress, maar ook luchtverontreiniging en elektrosmog. Al deze input moet verwerkt worden door het lichaam. Dit gebeurd door de functies van verschillende organen. Gaat deze verwerking goed dan heb jij of je paard, goede ontlasting, voldoende zweet en kan je ontgiften. Gaat er in deze verwerking iets mis dan ontstaan er ziektes.

Met acupressuur ondersteun je het lichaam met het verwerken van de input. Je werk met de Qi op orgaan niveau en zorgt dat de verwerking goed verloopt. Je werkt dus in het vierkantje van bovenstaand schema.
Met Guasha ondersteun je de output. Door het schrapen maak je de afvalstoffen los die ontstaan door verkeerde verwerking in het lichaam. Op die manier worden de organen nog meer verbeterd.

Op deze manier ondersteunen beide manieren van behandelen elkaar. Acupressuur zorgt dat de verwerking goed blijft gaan, of in geval van ziekte weer goed gaat en Guasha ruimt de “rommel” op die is ontstaan door de niet goede verwerking van het lichaam.

Download de gratis checklist

"Voorkom fysieke klachten bij je paard"

Download de checklist en ontvang e-mails over gezondheid en paarden

You have Successfully Subscribed!